Kol och krita

Blogg, SARA

Jag är tillbaka på Atelier Stockholm för mitt andra studieår. Det har gått drygt en vecka och jag har påbörjat mitt stora projekt för hösten: Nike i kol och krita på färgat papper.

I slutet av förra terminen gjorde jag min första övning i kol och krita, en liten grip. Skillnaden från kolteckningarna jag gjort tidigare är att valörskalan utökas. Vi använder ett färgat papper som gör det möjligt att lägga till en ljusare ton med hjälp av vit krita. Mellantonen som vi tidigare fått fram med hjälp av kol utgörs nu av papperet. Man behöver således använda mindre kol, men det svåra är att avgöra var teckningens valör utgörs av papper och var man behöver förstärka med kol eller krita. Mitt första misstag var att använda alldeles för mycket vitt – efterhand insåg jag att det mesta av det jag tyckte mig se som vitt kunde fås ljust genom enbart papperets ton, så det blev ett frekvent suddande för att få till det.

Första skolveckan denna termin fick vi värma upp med en enveckasteckning och jag valde ett Dianahuvud, som jag också gjorde i kol och krita på färgat papper, och till min glädje hade jag lärt mig av mitt misstag.

IMG_1146

IMG_1490

Nästa vecka börjar vi vår första längre modellstudie för den här terminen. För att få göra den i kol och krita behöver man först göra en master copy – en kopia av en mästerlig teckning, för att lära känna tekniken. Jag börjar känna mig färdig med denna.

IMG_1487

Här är också ett alster från första veckans kvällskroki-session. 2 timmar, blyerts och krita på färgat papper.

Teodora, kroki 4 sept 2014

De kommande månaderna kommer jag alltså att ägna åt Nike. Det är en av mina absoluta favoritskulpturer, så jag har spanat in henne länge nu, och tänkte att det passade bra att spara henne till det största teckningsprojektet jag kommer att göra under utbildningen. När jag är klar med denna teckning går jag nämligen vidare till måleri! Så här ser min arbetsplats ut just nu. Jag har placerat skulpturen högt så att jag fångar henne i ett underifrånperspektiv, och det starka ljuset kommer från en spotlight uppe till höger. Papperet (en bit canson från rulle) har jag färgat för hand i en varm brandgul ton, och det ska bli spännande att se hur det funkar att teckna på det. Så, summa summarum kommer jag alltså att spendera största delen av min vakna tid just här ett bra tag framöver.

IMG_1494

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *