En serie målningar av möten mellan fjällräv och rödräv.
Shop för Fjällräven – Lek på allvar
Klicka dig in på varje objekt för mer information. Beställningar sker via mail till mail@jennysbilder.se och betalning via swish eller bankgiro. Hämtning kan ske på Kreativ Kollektiv, Pilgatan 13, Umeå. Jag skickar inom Sverige, fraktkostnad tillkommer.
10% av intäkterna från försäljningen på denna sida skänks till stödföreningen Fjällrävens vänner och används till forskning och bevarande av den svenska fjällrävspopulationen. Se mer längre ner.
OLJEMÅLNINGAR
KONSTTRYCK
VYKORT
KUDDFODRAL
TYGKASSE
GLASUNDERLÄGG
Lek på allvar
Man skulle kunna tro att fjällräven och rödräven är vänner. Men trots att de tillhör samma släkte är de väldigt olika. Rödräven är den vanligast förekommande rävarten i Sverige, den finns i och kan anpassa sig till många olika miljöer. Fjällräven lever enbart på högfjället, är anpassad till det kalla klimatet och är betydligt mindre än rödräven. I och med ett allt varmare klimat söker sig nu rödräven högre upp i fjällen och blir inte enbart en konkurrent om mat, utan utgör även ett hot mot fjällräven genom att ta över revir och lyor samt döda både valpar och vuxna fjällrävar.
Med utgångspunkt i leken låter jag fjällräven och rödräven mötas i dessa målningar. Men det är en lek på allvar. Röda vita rosen och Herre på täppan handlar om att skydda sitt revir, Björnen sover är faran som kan slå till när som helst, men i Kurragömma har fjällräven en fördel då den smälter in i sin omgivning när fienden letar efter den.
Fjällräven byter päls efter årstid, den är vit som snön på vintern, brun på sommaren och på vår och höst ett mellanting medan pälsbyte pågår. Rävarna som fått stå modell för dessa målningar var vid tillfället bosatta på Lycksele djurpark, men här har jag låtit dem flytta ut på fjället.
Om fjällräven
Fjällräven är ett av våra äldsta däggdjur. Den lever på tundra och kalfjäll och är väl anpassad för det arktiska klimatet. Pälsen är vit på vintern och brunaktig på sommaren eller blåsvart året runt.
Fjällräven är fridlyst sedan 1928. Innan dess var jakt dess största hot. På senare tid har klimatförändringarna blivit ett större hot. Vinterregnen som bildar hårda ishinnor hindrar gnagare från att hitta mat, vilket gör att de goda lämmelåren blir allt färre och orsakar brist på föda för fjällräven. Det varmare klimatet bidrar också till att rödräven utvidgar sitt revir upp över trädgränsen. Den blir en konkurrent om födan, men den utgör också ett hot genom att den tar över lyor och dödar fjällrävar.
År 2000 bedömdes det som osannolikt att fjällräven skulle finnas kvar. Idag är den fortfarande starkt hotad. Från en topp med 10 000 vuxna individer i början av 1900-talet hade antalet sjunkit till 90 på 1970-talet. 2000 fanns endast 60 vuxna individer i hela Norden, men med hjälp av riktade åtgärder hade antalet ökat till 471 år 2022 och målet är att det ska finnas 1000 individer år 2035.
Källor: Naturvårdsverket, fellesfjallrav.se
Fjällrävens vänner
Jag skänker 10% av intäkterna från all försäljning av bilder och produkter till Fjällrävens vänner, en stödförening till Svenska fjällrävsprojektet som bedriver forskning vid Stockholms universitet. Pengarna används till forskning och bevarande av den svenska fjällrävspopulationen, och detta bidrag kommer främst att gå till finansiering av utländska fältarbetare.