Bargue-teckning 1

Blogg

I måndags började jag alltså studera på Atelier Stockholm, som erbjuder en traditionell realistisk konstnärsutbildning. Skolan har cirka 30 elever och en tredjedel av oss är nya denna termin. De första dagarna har vi fått en liten introduktion och i uppdrag att utföra tre teckningar på egen hand: en modellstudie, en gipsfigurstudie och ett porträtt. Dessa tre bilder ska fungera som före-bilder, som vi kommer att få titta på igen längre fram för att kunna jämföra våra resultat emot.

Idag började så den första delen av undervisningen, vilken är Bargue-teckningar. Charles Bargue var en fransk konstnär som 1866-1871 utarbetade en teckningskurs baserad på 197 litografier. Kursen går ut på att man studerar dessa bilder och kopierar dem så noga som möjligt. Vi ska inte göra alla 197, utan cirka 4 stycken med olika svårighetsgrad. Målsättningen är att träna sitt seende.

Som första Bargue-teckning valde jag denna. Det här är resultatet efter 4-5 timmars arbete med att mäta upp, placera ut delarna i förhållande till varandra, jämföra former och märka ut skuggpartier. Mycket arbete återstår, men jag tycker alltid att början är värst – och den är också viktigast, för felen blir svårare och svårare att rätta till. Och nu ser jag en massa saker att fixa i morgon!

IMAG1687

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *