Navigation Menu+

Dagbok från Florens

Juli månad spenderade jag i Florens på en porträttkurs på The Florence Academy of Art. Eftersom kursen pågick under förmiddagarna och jag alltså hade eftermiddagarna lediga hade jag med mig min friluftsmålarutrustning. Under de fyra veckor jag spenderade i staden målade jag 12 landskap – en dagbok över min resa.

Firenze01 – Arno
Firenze01 - Arno
Floden Arno flyter genom Florens och stadens två halvor knyts samman av ett flertal broar, den mest kända är Ponte Vecchio med sina guldsmedsbutiker som väggar och Vasarikorridoren som tak. Det negativa med Arno är att den under våren är födelseort åt traktens rika mängder mygg.

Firenze02 – Piazza della Santissima Annunziata
Firenze02 - Oratorio di San Francesco Poverino
På detta torg, precis bakom min rygg, låg det palats, Palazzo Budini Gattai, där alla sommarkursstudenter och -lärare samlades för en välkomstmiddag i slutet av den första veckan. Den upplevelsen var något utöver det vanliga.

Firenze03 – Fiesole
Firenze03 - Fiesole
Florens är omgivet av berg, och den under sommarmånaderna kvävande hettan nere i staden känns lite lättare att uthärda på de högre höjderna. Därför gjorde jag flera utflykter till Fiesole, en gammal etruskisk stad en halvtimmes bussresa från Florens centrum. Härifrån finns fantastiska vyer åt alla håll.

Firenze04 – Vy från Viale Galileo
Firenze04 - Vy från Viale Galileo
Ett av Florens turistmål är Piazzale Michelangelo, ett torg där man får en panoramautsikt över staden. Jag vände blicken åt baksidan till och ställde upp mitt staffli på Viale Galileo.

Firenze05 – Morgon i Boboliträdgården
Firenze05 - Morning in the Boboli Garden
Boboliträdgården är Florens största och mest välkända trädgård och ligger på baksidan av Palazzo Vecchio. Här spenderar man lätt en hel dag, vilket jag gjorde denna lördag.

Firenze06 – Eftermiddag i Boboliträdgården
Firenze06 - Afternoon in the Boboli Garden
På bänken där jag satt här uppe vid porslinsmuseet i Boboliträdgården samma lördag som ovan fick jag sällskap av några nyfikna barn. Någon timme senare hejade de glatt på mig nere vid utgången där vi möttes igen.

Firenze07 – Settingano
Firenze07 - Settingano
Jag åkte upp till Settingano, en liten höjd nedanför Fiesole, för att titta på en känd trädgård, men trots att jag bokat mitt besök i förväg var trädgården stängd för bröllopsfest hela dagen. Vackra vyer var det dock ingen brist på. Jag tog sedan en promenad hem eftersom jag precis missade den buss som gick varje timme, och den påfrestningen för mina redan sargade fötter gav mig möjlighet att prova på den italienska turistsjukvården.

Firenze08 – Via della Rondinella
Firenze08 Min balkong
Jag hyrde ett rum på Via della Rondinella och detta var min utsikt från sjätte våningen. Jag öppnade helt enkelt bara upp balkongdörren och satte mig på terassen och målade en eftermiddag när jag inte längre kunde stödja mig på någon av mina omplåstrade hälar.

Firenze09 – San Miniato al Monte
Firenze09
Ett besök i San Miniato al Monte var ett tips jag fick från flera håll, dels som en av de bästa och minst turisttäta utsiktsplatserna, dels för att det är magiskt att lyssna till munkarna som sjunger liturgiska sånger i kyrkan varje eftermiddag. Det senare lyckades jag aldrig träffa rätt på, men jag upptäckte att det fanns bänkar att sitta på i skuggan där uppe.

Firenze10 – Fransiskanerklostret i Fiesole
Firenze10 Convent of San Franscesco i Fiesole
Uppifrån Fransiskanerklostret i Fiesole har man den bästa utsikten över Florens, det är också en av de mest lugna och vackra platserna härikring.

Firenze11 – Piazza Santo Spirito
Firenze11 Piazza Santo Spirito
På Piazza Santo Spirito åt jag lunch och middag några gånger, restaurangen är den med de röda parasollen. Jag gillade att man kunde beställa en stor eller liten portion, och faktiskt få så mycket (eller i mitt fall lite) mat man ville ha.

Firenze12 – Via Pier Fortunato Calvi
Firenze12 Vid skolan
Den här bilden målade jag precis innan jag städade ur min sommarkursateljé och lämnade tillbaka dörrnyckeln till skolan. Vägen som försvinner in här bakom huset är den väg jag gick varje morgon precis innan jag svängde in på den väg där porten till skolan låg. På den lokala restaurangen bakom min rygg åt jag lunch nästan varje dag.

Exakta positioner för dessa platser finns på den googlekarta jag satt samman med namnet Dagbok från Florens.

På Patreon har jag också gjort ett inlägg med några steg för steg-bilder.

Information om tillgänglighet finns för varje bild under menypunkten Landskapsmåleri.